torsdag 9 maj 2013

Torsdagslyx!

Ja, så här en helt ovanlig torsdag så tyckte jag att det passade med lite riktig lyxmat nedsköljt med ett glas rosé-vin eftersom det är ledig klämdag i morgon. Så jag gjorde en potatisgratäng med pesto-gratinerade portabello-svampar. Resultatet blev helt fantastiskt gott (om ni frågar mig då) och jag vågar nog tro att många inbitna köttälskare hade kunnat avnjuta detta utan att sakna köttet för mycket. Så här kommer recepten:
Potatisgratäng (blir ca 6-8 portioner)
ca 2 kg potatis
1 purjolök
2,5 dl vispgrädde

salt och peppar
riven ost

Gör så här:
Skala potatisen och skiva den tunt. Hacka purjolöken fint. Varva potatis och purjolök i en stor ugnssäker form och avsluta varje "varv" med några varv på salt- och pepparkvarnarna. När all potatis och lök är i formen slår du grädden över alltihop och strör riven ost över det hela. In i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter eller tills potatisen känns mjuk och osten fått fin färg.

Pesto-gratinerade portabello-svampar
3 stora portabello-svampar
1 ägg
ca 2 dl riven ost
1 pkt (250 g) cottage cheese
ca 2 msk pesto
salt och peppar

Gör så här:
Borsta rent svamparna och ta bort foten och skivorna (lättast är att skrapa bort dem med en tesked). Lägg dem i en ugnssäkerform med den undersidan uppåt. Blanda ihop ägg, cottage cheese, pesto och 1 dl riven ost salt och peppar. Fördela blandningen på svamparna och strö över riven ost. In i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter (tillsammans med potatisgratängen) tills de fått fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar